Folklórny súbor Maguranka si pripomína 30. výročie založenia

17.10.2010 Stará Ľubovňa

Spišská Stará Ves 16. októbra (TASR) – Folklórny súbor (FS) Maguranka si v súčasnosti pripomína 30. výročie založenia. Pri príležitosti tohto okrúhleho výročia je dnes v kultúrnom dome v Spišskej Starej Vsi ...
\"FS považujeme za nositeľa tradičnej kultúry v tomto regióne, v oblasti celého Zamaguria, \" zdôraznil primátor Spišskej Starej Vsi Jozef Harabín. So slávnostným výročím súvisí aj pripomenutie si nedožitých 80. narodenín etnografa Viktora Majerníka, ktorý celý svoj život stál pri Maguranke. \"Vytváral choreografie a bol dušou folklórneho súboru, \" doplnil primátor.
Slávnostný program sa začne o 18. hodine, v rámci neho chcú samosprávne orgány oceniť dvoma cenami práve ľudí, ktorí držali Maguranku pri živote. Okrem toho deviatimi pamätnými plaketami ocenia rôznych členov súboru, ktorí sa výrazným spôsobom zapísali do jeho histórie. Na podujatí vystúpia všetky tri generácie folklórneho súboru.
Okrem slávnostného programu vydavateľstvo Goralinga vydáva pri tejto príležitosti aj knižnú publikáciu venovanú činnosti etnografa Viktora Majerníka pod názvom Doživotná umiestnenka, ako pamätnicu k jeho nedožitým 80. narodeninám. \"Je to spomienková knižka, je tam jeho životopis, rozoberajú sa tam jeho jednotlivé pracovné aktivity ako učiteľa, osvetového pracovníka, kronikára, folkloristu a etnografa, \" priblížila jedna z autoriek knihy Ingrid Majerníková.
Zaujímavosťou je aj vyber z jeho pozostalostí, konkrétne ide o piesne, hádanky, rozprávku a doteraz nepublikovanú prácu Ľudová strava na Severnom Spiši. Súčasťou je aj reedícia rozprávky z roku 1966 Pastierik na Zlatom voze. Kniha je doplnená výberovou bibliografiou a spomienkami bývalých žiakov a spolupracovníkov na V. Majerníka.
Táto publikácia je akýmsi úvodom k ďalšej sérii knižiek. Majerníková objasnila, že každý rok by mala byť vydaná jedna, tematicky zameraná na výber z pozostalostí spomínaného etnografa. Ďalšia v poradí by sa mala venovať goralským ľudovým piesňam, ktoré Majerník zozbieral. Nasledovať budú tradičné goralské rozprávky. \"Autorkou som ja a moja sestra Ivica, svoje spomienky na Majerníka však pridali aj napr. generálny tajomník Spolku Slovákov v Poľsku Ľubomír Molitoris, riaditeľka múzea v Starej Ľubovni Monika Pavelčíková, či novinár a básnik Pavol Hudák a spisovateľ Vlastimil Kovalčík, \" dodala Majerníková.
 

Vyberte región